Hur är rasen chodsky pes för mig

Iom att det diskuteras vilt på nätet bla facebook vad en chodsky pes är för typ av ras så har jag valt att skapa denna sidan med info från mig med min personliga åsikt om rasen genom den erfarenhet och kunskap jag har idag.

sällskap/familje/gårdshund

Dessa uttryck kan tolkas på olika sätt och har kommit upp ett flertal gånger på bla facebook inlägg.
Enligt mig så passar INGEN hund/ras att vara endast en sällskaps hund eller gårdshund medans en familjehund/medlem är de ju alltid oavsett vad man gör med sin hund.
Dock kan en chodsky utan problem vara en gårdshund som får arbeta på gården med tex vallning av får, men utan arbete på gården så kommer den troligtvis ej att må bra.
Den kan även vara en sällskaps hund i ett hem där man är aktiv med sin hund på andra sätt än tävling, tex sök/spår träning i skog och mark, vardags lydnad osv.
Så länge man stimulerar dem både psykiskt och fysiskt så är det oftast inga problem, sen kan självklart (som alla andra raser) vissa kräva mer eller mindre stimulering.

På bilden är det Gama Valaimdar och Bax od oderske brany.

agility

Jag älskar agility som aktivering till mina hundar. Delvis tycker de att det är otroligt roligt men de är även mycket snabba, smidiga och vakna av rasens natur, vilket passar utmärkt för denna sport.
Att de även är uthålliga och håller ett jämt tempo genom hela banan är bara en bonus.
Absolut en sport som jag tror passar rasen perfekt överlag, oavsett linjer.

Det finns några i norden som tävlar med sina chodskys i agility, självklart även i andra länder tex i hemlandet Tjeckien, och detta tycks vara en sport där både förare och hund har otroligt roligt tillsammans.

Bilderna är på hundarna Xtreme Trace z Gipova (den mörka tiken) och Meiblees z Dasickeho zatisi (den ljusa), i Tjeckien som ägs av Kamca Vavrincova.

rally lydnad

Rally är en kul sport för både förare och hund, så sägs det i alla fall.
Jag själv har aldrig tävlat eller tränat Rally så min kunskap här är minimal.

Jag har dock en valpköpare som tränar och tävlar sin chodsky i detta, Noster Mirabilis Chanse on Love, som är på bilden och som ägs av Åse Kari Bohlin i Norge.

Min personliga åsikt är att denna sporten absolut passar en Chodsky Pes, delvis för det varierande arbetet på plan samt den lättlärdhet de har i sig naturligt i rasen, de vill alltid vara sin förare till lags och göra det "vi" som förare önskar.

Lydnad

Då rasen i sig är otroligt lättlärd och tycker om att arbeta är detta en perfekt sport för dem. Oavsett om man tränar hemma eller med ambition att tävla.

Jag personligen tycker att vardags lydnad är viktigt för alla hundar men tävling är en helt annan sak som krävs mycket av hund och förare.

På bilderna är det Vivien Reilly z Gipova (springandes med aporten) ochUltimate Speed z Gipova som ägs av Kamca Vavrincova i Tjeckien.

IPO

IPO en sport som i Sverige endast får tävlas med hundar av sk brukshundsras, med andra ord avelsarbetet ligger hos SBK.

Det finns idag (september 2017) ej någon chodsky pes som tävlar inom denna grenen i Sverige, dock kan detta ändra sig.
I Tjeckien finns ca 30-50st som har tävlat/tävlar inom denna bruksgren.

Chodskyn har överlag ett mindre bra gripande, enligt mig, vilket även bla MHn/MTn visar, samt gärna tar omtag i sitt bitarbete, men med rätt förare och rätt linjer tror jag absolut att rasen skulle kunna klara av denna sport men långt ifrån alla individer.
Min personliga åsikt är att titta mycket noga på föräldradjuren och deras ev avkommor om man söker en hund till denna sport.

På bilderna är det Noster Mirabilis Charming Is Prince som tränas i IPO.

Bruks -de olika typerna

Bruks är ett gemensamt namn för fyra olika provgrenar som Svenska Brukshunds Klubben (SBK) ansvarar över.
Bruksproven är indelade i fem olika grupper och i 4 olika klasser.
Specialintresserna är: Spårhund, Rapporthund, Sökhund och Skyddshund. (se Svensk Skydd).
Först har man appellklass, sen är det lägre, högre och elit.

Alla special intressen har en lydnads del och ett special moment, i tex appellen är det budföring likaså i lägre klass, i högre och elit är det istället något som kallas för uppletande samt specialintresset man valt.

Det finns några chodskys idag som tävlar i bruks, dock ej speciellt många men kan bero mycket på förarens intresse och/eller linjer på hunden man köpt in.

Jag kan se Chodskyn tävla inom brukset utan problem (med rätt förare) i de lägre klasserna men i de högre tror jag att mycket spelar in på förarens kunskap men även individen i sig, personligen tror jag spår är det som passar chodskys bäst inom brukset.

På bilderna är det Itsu Bryvilsar som ägs av Jannie Strömberg Frederiksen i Danmark.

Svensk skydd

Svensk Skyddet är en sport som endast finns i Sverige och endast får tävlas med hundar av sk brukshundsras, med andra ord avelsarbetet ligger hos SBK.

Det finns idag (september 2017) ej någon chodsky pes som tävlar inom denna grenen i Sverige, dock kan detta ändra sig.
Men det finns en del som tränar det och hoppas komma till start inom några år, men absolut inget som är säkert.

Skriver även ner här det faktum att Chodskyn har överlag ett mindre bra gripande, enligt mig, vilket även bla MHn/MTn visar, samt gärna tar omtag i sitt bitarbete, men med rätt förare och rätt linjer tror jag absolut att rasen skulle kunna klara av denna sport men långt ifrån alla individer.
Min personliga åsikt är att titta mycket noga på föräldradjuren och deras ev avkommor om man söker en hund till denna sport.

På bilderna är det Noster Mirabilis A Son Of Falk som tränas i svensk skyddet.

flyball

Tyvärr vet jag ingen Chodsky Pes, därav inga bilder, som tävlar/tränar Flyball idag.
Dock tror jag personligen att detta kan vara en sport för rasen då de flesta har ett stort boll intresse, som krävs i denna sporten.

Viltspår

Viltspår är en rolig sport som i alla fall mina hundar älskar.
Att gå ett blodspår ute i skog och mark är både rogivande och spännande för både förare och hund.

Viltspår stimulerar hunden både mentalt och fysiskt, vilket är en toppen aktivitet för hundar överlag.

Då Chodskyn har ett otroligt bra spårarbete, så ser jag denna sport som perfekt för rasen.
Finns en del svenska viltspårs champion i rasen idag, vilket bara visar att detta passar rasen perfekt.

Den första i rasen att bli SEVCH var Noster Mirabilis Born Wild N Crazy som ni ser på bilderna och som ägs av Christina Utbult.

Freestyle och heelwork to music

Freestyle eller heelwork to Music är en sport som jag själv aldrig tävlat i men som jag tränar ibland då jag personligen tycker det är en mycket rolig gren inom hundsporten.
Det är endast ens egna fantasi som sätter stopp och gränser inom denna sporten.

Jag tycker absolut detta är en sport för rasen Chodsky Pes, mycket mental träning som passar dem perfekt.

På bilderna är det hundarna Vivien Reilly z Gipova (på cykeln) och Meiblees z Dasickeho zatisi som ägs och tävlas av Kamca Vavrincova i Tjeckien.

Draghund

 

Draghund är inte någon sport som jag personligen känner till alls. Dock kan jag personligen anse att Chodskyn har en bra uthållighet och kan hålla ett jämt tempo i träningen utan att bli direkt påverkad, men självklart handlar ju det även om att man som förare håller hunden i bra kondition till detta krävande arbete.

Bilderna är från Lucka Smöhova i Tjeckien som tränar och tävlar detta med en av sina hundar, som är på bilden, vid namn Boogie Tokobo.

frisbee

 

Frisbee är en sport jag personligen inte testat på och tycker verkar vara enormt svårt.
Dock vet jag att ett flertal Chodskys i hemlandet, Tjeckien, både tränar och tävlar aktivt inom denna sporten.

Om någon har ett intresse för denna sport så tror jag absolut att rasen skulle kunna passa, delvis som bilderna visar men även att det verkar vara en sport som kräver en snabb och smidig hund vilket rasen absolut är i mina ögon.

På bilderna är det Boogie Tokobo och matte Lucka Smöhova, Tjeckien.

Vallning

Vallning på Chodsky Pes är inget jag personligen har någon kunskap av. Bilderna är från Lucka Shömanova i Tjeckien som äger Boogie Tokobo och hans son Dumpik z Konicke Skaly.
Bara genom att titta på bilderna så visar det att denna ras har vallningen kvar i sig, säkerligen är det dock ganska så individuellt samt att linjer och förare självklart påverkar.

I alla fall en sport/yrke som jag personligen tror att Chodskyn än idag passar utmärkt till.

Nosework

Nosework är en rolig sport som man lätt kan använda sig av som en aktivering relativt lätt hemma.
Hundarna får träna mycket mentalt på en kort tid och endast små ting behövs.

Det finns olika dofter som man kan tävla i nosework med men den första är eukalyptus.
Idag finns en hel del Chodskys med godkända doftprov och förhoppningsvis kommer flera att starta i denna sporten framöver.

Jag anser absolut detta är en sport för rasen, de får tänka och använda nosen samt arbeta självständigt som de passar perfekt för.
Här hemma har vi det som en aktivering några ggr/veckan just för att hundarna älskar det och för att det är en otroligt rolig aktiverings sport.

På bilderna är det Noster Mirabilis A Son Of Falk.

Tjänstehunds yrken

 

Det finns så otroligt många yrken där hund används och för att skriva om varje yrke kommer ta för lång tid och min kunskap inom detta område är alldeles för litet.

Men lite kort om några och vad jag tror om rasen inom dessa områden.

Patrull hund - Finns redan några hundar i Sverige med denna tjänste titel, och enligt de som vet mer verkar rasen vara bra till denna tjänst.

Polis hund - Jag har själv en uppfödning som går K9s narkotika och bomb special sök utbildning, detta tror jag absolut är något som Chodskyn skulle kunna klara av då nosen överlag är mycket bra på dem. När det dock kommer till polis arbete med skydd så är jag mer tveksam bla pga deras sämre gripande och omtag vid bitarbete

Terapi Hund - En held del Chodskys i Tjeckien är utbildade terapi hundar och verkar fungera perfekt i detta arbete. Tyvärr har jag ingen egen erfarenhet i detta yrket så kan ej ha någon direkt åsikt, men tror absolut en Chodsky med rätta linjer kan klara av detta arbete.

Special sök - Skrev om detta redan under Polis hund, men jobb som tex narkotika sök eller annat special söks område tror jag absolut skulle kunna passa rasen. Med rätt förare och rätt grunder tror jag absolut detta är ett jobb som passar denna rasen överlag.