info om våran chodsky pes avel

Lite info om våran chodsky avel.

Vad för hälso tester är viktiga för oss och varför?

HD samt ED: Vi röntgar alla våra hundar, både HD och ED, delvis är HD ett krav från SKK men även otroligt viktigt för oss att veta vad våra hundar har för status.

DM är något annat vi testar för, detta görs via ett blodprov, varför vi gör detta är för att statestiken har visat att rasen har otroligt många bärare av denna gen vilket gör att vi vill testa för att kunna göra de bästa kombinationerna.
En otestad hund hos oss skall endast paras med fria individer.
Mer info om DM hittar ni via länken här under:
http://chodskypesdm.weebly.com/

Locus d: Varför vi testar för detta är egentligen inget som har med hälsa att göra utan det är en färg gen och då vissa chodskys har visat sig bära på genen (blått) och då det fötts blåa chodskys i Tjeckien så testar vi för att vara på den säkra sidan att vi gör rätt kombinationer.

Hur vi tänker och planerar våra kullar:

Vi försöker att göra så varierande kombinationer som möjligt och med de förutsättningar våra avelsdjur har.
I vissa fall försöker vi ta så starka och skarpa individer som möjligt för att ev försöka få fram en bra brukshund medans i vissa kombinationer är vi mer ute efter en aktiv familjehund för lättare träning och tävling så som tex lydnad, agility, nosework, viltspår mm.
Inte alla våra hundar är ämnade för brukset och det är vi otroligt noga med att framföra för våra valpköpare.

Vi går ej på meriter, i första hand, i våra avelsplaner utan främst mentaliteten och hälsan samt även den exteriöra delen.
Då det tyvärr finns många chodskys idag som ligger på + sidan på storleken för rasen så är detta en viktig punkt för oss vid val av kombination i aveln.